Cum să previi apariția ridurilor,

să combați acneea sau punctele negre.

Sfaturi și practici recomandate

de medicul dermatolog.

 

 

 

04.07.2019
Felul în care alegem să ne îngrijim tenul reflectă cât de sănătos și luminos este. De aceea, este important să ne stabilim un ritual de îngrijire în concordanță cu nevoile tenului și, mai ales, să alegem produsele potrivite. Sfaturi și clarificări în această direcție ne oferă doamna Dr. Mare-Păcurar Teodora Florina, Medic Specialist Dermatologie:

Ce factori influențează îmbătrânirea tenului?


Principala cauză a îmbătrânirii tenului o constituie pierderea proporției fibrelor de elastină și colagen din tegument. La baza acestui proces stau mai multi factori, de cele mai multe ori ei lucrează împreună, iar rezultatul final e pielea ternă, fără strălucire, ridată.

Fumatul, razele ultraviolete, nopțile pierdute, alcoolul, trecerea naturală a timpului, toate contribuie în egală măsură la procesul de îmbătrânire al pielii.

Pe piață au apărut noi tehnologii antirid. Un exemplu ar fi tehnologia HT care îmbină 3 tipuri de energie: energia Bi-Polar RF, energia cu LED-uri și energia termică IR. Ce părere aveți despre această tehnologie? Poate fi o variantă viabilă pentru tratarea ridurilor acasă?

Procedurile care funcționează pe principiul utilizării energiei termice în profunzimea tegumentului, țintind mai precis nivelul mijlociu al pielii și anume dermul, sunt soluții viabile pentru îmbunătățirea aspectului, deoarece stimulează la acest nivel producția de fibre de colagen care sunt baza, rețeaua principală, pe care se așează celelalte structuri cutanate. Rezultatul este o piele mai hidratată, colagenul având și proprietatea de a atrage și lega molecule de apă, precum și estomparea ridurilor fine.

Dar o metodă la fel de eficientă, de această dată de prevenție, nu de tratare, o reprezintă cremele cu factor de protecție care împiedică deteriorarea pielii secundar expunerii repetate la ultraviolete. Nivelul factorului de protecție se alege în funcție de fototipul pielii (care se stabilește prin evaluarea: culorii părului/ochilor, unității de timp necesare expunerii la soare până la apariția eritemului) și se recomandă a fi cuprins între 30 și 50. Spf 30 recomandăm persoanelor măslinii, șatene, brunete care se bronzează ușor, se ard greu și nu au tendința la apariția petelor maro, neuniforme secundar expunerii la soare. Spf 50 recomandăm pacienților cu piele albă,  care se arde ușor, ochi albaștri/verzi, păr blond/șaten deschis.

E foarte importantă și modalitatea de aplicare a cremei, astfel o singură aplicare dimineața, dacă expunerea e continuă, nu e suficientă, ea necesitând reaplicare la fiecare 3 ore.

Când este bine să apelăm la microdermabraziune?

Microdermabraziunea este o procedură minim invazivă, care îndepărtează, cu ajutorul unor microcristale și efectului de vacuum, celulele moarte, excesul de sebum, impuritățile etc., altfel spus e o curățare profundă a pielii.

Se poate utiliza cu succes atât la nivelul feței cât și la nivelul corpului.

Se recomandă tuturor pacienților, dar cu precădere se utilizează pentru îmbunătățirea aspectului la pacienții cu ten seboreic, puncte negre, acnee cicatricială, imperfecțiuni, pigmentări.

Care sunt riscurile sau efectele secundare care pot apărea după un tratament de microdermabraziune?

Efectele secundare sunt minime și sunt mai degrabă doar mici neplăceri care durează maxim 24 de ore: eritem, ușoară sensibiliate, minimă descuamare.

Microdermabraziunea este potrivită pentru toate tipurile de ten?

Persoanele care suferă de acnee trebuie să știe faptul că nu în orice stadiu al acneei microdermabraziunea e binevenită. Astfel în situația în care predomină leziunile inflamatorii: coșuri profunde, dureroase, pustule – folosirea microdermabrazorului poate duce la o agravare a simptomatologiei. Se recomandă ședințe de microdermabraziune lunare doar după ce acneea a fost tratată cu succes, pentru a menține rezultatele.

Cât de importantă este curățarea facială în profunzime și căror tipuri de ten este recomandată?

Curățarea facială este o modalitate de îndepărtare a excesului de sebum, se recomandă pacienților cu ten seboreic, încărcat.

O altă informație care circulă online este faptul că o perie electrică de curățare facială poate intensifica ridurile sau grăbi apariția acestora. Este acesta un mit?

Folosirea unor dispozitive speciale, tip perie electrică, ajută procesul de curățare prin efectul mecanic pe care îl exercită. În practica medicală se recomandă acest tip de curățare, dar cu mențiunea de a nu insista în mod excesiv, deoarece pot surveni dermatite de contact sau uscăciune excesivă.

Cum putem ameliora aspectul pungilor de sub ochi? Recomandați utilizarea unui aparat de masaj facial în acest caz?

Cearcănele sau “pungile de sub ochi” sunt fie constituționale, fie rezultatul acumulării lichidelor la acest nivel.

De regulă, când sunt secundare, pot avea mai multe cauze: nopți nedormite, oboseala, retenție de lichide. Doar acestea pot fi ameliorate prin masarea ușoară a zonei suboculare și îndepărtarea cauzei care le-a declanșat.

Punctele negre: care este cauza apariției și cum putem menține tenul departe de ele și cât mai curat?

Punctele negre sunt de fapt acumulări de sebum la nivelul porilor dilatați. Acestea pot fi prevenite prin curățare riguroasă a feței, microdermabraziune, utilizarea cremelor pe bază de acid salicilic sau retinoizi.

Pe doamna Dr. Mare-Păcurar Teodora Florina o găsiți la BOTE-SAN CLINIQUE din Cluj-Napoca.

Detalii aici: https://bote-san.ro/

Produsele de îngrijire facială Silk’n pot fi consultate aici: http://silkn.ro/ingrijirea-fetei/

Acest website foloseste cookie-uri pentru a imbunatati functionarea acestuia si pentru a va oferi o experienta personalizata in navigare, prin afisarea unui continut relevant. Prin apasarea butonului Accept, sunteti de-acord cu acest lucru. Mai multe

Acest website foloseste cookie-uri pentru a imbunatati functionarea acestuia si pentru a va oferi o experienta personalizata in navigare, prin afisarea unui continut relevant. Prin apasarea butonului Accept, sunteti de-acord cu acest lucru.

Inchide